Lidé z výbuchem poškozeného domu nechtějí plyn. ČEZ jim pomůže

Frenštát pod Radhoštěm - Lidé z jednoho výbuchem poničeného domu ve Frenštátě pod Radhoštěm se shodli, že už nechtějí plynové spotřebiče. Vymění je za elektrické. Nadace ČEZ jim slíbila, že za ně zaplatí poplatek za nový jistič, což je osm a půl tisíce korun. Před několika dny jim však ČEZ odmítl poplatek prominout. Poté, co se do toho vložila Česká televize, změnili představitelé společnosti názor.

Výbuch plynu v ulici 6. května ve Frenštátě pod Radhoštěm zabil letos 17. února šest lidí, a to včetně malých dětí. Další lidé byli zraněni. Exploze zcela srovnala se zemí šest bytů, třináct jich bylo bez kompletní rekonstrukce neobyvatelných.

Lidé z domu číslo 41 se teď shodli, že už nechtějí plynové spotřebiče. „Máme prostě z plynu strach. Podobné věci se nestaly jen u nás. Elektřiny se nebojíme,“ uvedla například Alena Albrechtová.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Nový sporák s varnou deskou musí mít nový jistič, za který chce ČEZ osm a půl tisíce korun. Lidé z tohoto vchodu si přitom rekonstrukci platí hlavně z vlastních peněz. Na doporučení dodavatele elektřiny proto požádali Nadaci ČEZ o prominutí poplatku. Dostali ale překvapivě zamítavou odpověď.

„Nejprve nám to slíbili, pak řekli bez vysvětlení ne. Přijde mi to nekorektní,“ zlobila se majitelka poškozeného bytu Danuše Marková.

ČEZ si nakonec své stanovisko rozmyslel, a to poté, co Česká televize požádala jeho představitele o vysvětlení. O pár hodin později se šéf společenství vlastníků Petr Albrecht dozvěděl, že ČEZ žádosti o prominutí poplatku za jističe vyhoví.