Řidič auta dostal smyk a srazil cyklistu. Ten zemřel

Zábřeh na Moravě – Nedaleko Zábřehu na Moravě na Šumpersku zemřel v pátek dopoledne cyklista. Nepřežil srážku s osobním autem, které dostalo smyk a vjelo do protisměru. Záchranáři už muži nedokázali pomoci. Zemřel na místě. „Okolnosti neštěstí vyšetřujeme,“ potvrdil policejní mluvčí Josef Bednařík.

Nehoda se stala po deváté hodině ráno mezi Zábřehem a vesnicí Lesnice. Policie zatím uvedla, že jedenačtyřicetiletý řidič automobilu Škoda Favorit nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu silnice a klimatickým podmínkám. Doplnil, že test u řidiče vyloučil alkohol.

Policejní mluvčí také uvedl, že cyklista neměl u sebe doklady. „Totožnost mrtvého zjišťujeme,“ dodal policista.

Jen v minulém roce zemřelo na českých silnicích šedesát čtyři cyklistů, dalších téměř pět set utrpělo těžká zranění, více než tři tisíce lidí se na kolech zranilo lehce. Podle statistik umírá skoro padesát procent cyklistů na evropských silnicích při kolizi s motorovým vozidlem.

Policejní statistiky za minulý rok také uvádějí, že devadesát procent usmrcených cyklistů nemělo helmu. Jestli ji měla oběť dnešní nehody na Šumpersku, to policie zatím neuvedla.

Cyklista
Zdroj: ISIFA/VLP/Michal Bílek