Menší obce mohou naposledy čerpat dotace

Moravskoslezský kraj - Úplně poslední šanci dosáhnout na balík peněz z Regionálního operačního programu mají obce s pěti sty až pěti tisíci obyvateli. ROP Střední Morava pro ně připravil sto sedmdesát milionů korun na obměnu náměstí a veřejných ploch. Jen v Olomouckém a Zlínském kraji už přitom rozdělil miliardu.

Kostelec na Hané je třítisícové město na Prostějovsku a má už několik let plány na rekonstrukci náměstí a přilehlých ulic. Projekt za deset milionů korun chystají pro Regionální operační program už potřetí. Zatím neuspěli. Důvodem je hodně zájemců a málo peněz.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Regionální rada zatím rozdělila miliardu. Teď se jí podařilo najít dalších sto sedmdesát milionů korun. Pro Kostelec na Hané je to poslední šance.

„Obec investovala fůru peněz do infrastruktury, takže každá koruna, která se získá formou dotace, je k nezaplacení. Chceme, aby město dostalo kabát, kterýsi zaslouží,“ uvedl Ladislav Hynek, starosta Kostelce na Hané.

Jednou z prvních obcí, které na dotace dosáhly, byly Loštice. Už čtyři roky tady mají zrekonstruované náměstí. Stálo tehdy dvacet milionů korun a dotace pokryla více než tři čtvrtiny nákladů.

Starosta si pochvaluje, že rekonstruovaný střed města sem přitáhl i nové turisty a Loštice tak hlavně v létě ožívají mnohem víc než dřív.

Nové náměstí mají i v Bouzově. Jeho rekonstrukce společně s opravou přístupové cesty k hradu stála dvacet devět milionů korun a obec díky dotaci platila pouhé dva.

Obce Olomouckého a Zlínského kraje mají čas do 12. září. Pokud uspějí, samy většinou zaplatí maximálně pětadvacet procent nákladů.