Moravskoslezská ODS vsadila na Stanjuru, Svozila a Wenigerovou

Ostrava - Moravskoslezskou ODS povede do předčasných sněmovních voleb šéf krajské ODS Zbyněk Stanjura, ministr dopravy ve vládě Petra Nečase, který byl osm let také opavským primátorem. Rozhodla o tom Regionální rada krajské ODS.

Dvojkou na kandidátce bude bývalý starosta Moravské Ostravy a Přívozu Miroslav Svozil. Následuje Jaroslava Wenigerová, která byla mimo jiné náměstkyní pro školství někdejšího hejtmana za ODS Evžena Tošenovského.

Jestli regionální rada volila správně, ukážou výsledky předčasných voleb. ODS má podle srpnových předvolebních průzkumů šanci získat hlasy jen kolem třinácti procent voličů, což je méně než TOP 09, KSČM a ČSSD. Když byl Stanjura v roce 2010 lídrem ODS v komunálních volbách v Opavě, strana propadla, v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získala jen devět mandátů a skončila v opozici.

I většina ostatních politických stran má jasno o krajských lídrech. ČSSD v Moravsksoelzském kraji si vybrala Lubomíra Zaorálka, Zemanovci Martina Pecinu, lidovci Tomáše Podivínského, komunisté Miroslava Opálku. TOP 09 zatím kandidátku neschválila. Stranu však pravděpodobně opět povede krajský předseda a starosta Čeladné Pavol Lukša, na kandidátce asi nebude chybět ani úspěšná starostka Třince Věra Palkovská. Jedničkou Strany zelených zřejmě bude náměstkyně opavského primátora Pavla Brady.