Konči oprava silnice R46, dnes se otevírá poslední úsek

Olomoucko - Oprava rychlostní silnice R46 mezi Olomoucí a Vyškovem finišuje. Na páteční šestnáctou hodinu je naplánováno otevření posledního opravovaného úseku kolem Prostějova – takzvaná estakáda Haná. Stavbaři stihli položit nový povrch dokonce rychleji, takže řidiči na něj vyjedou dokonce o čtyři dny dříve, než bylo v plánu.

Už zbývá jen nastříkat poslední čáry na silnici, a to u sjezdu na Prostějov-centrum.

Zhruba třicet kilometrů dlouhá cesta z Olomouce přes Prostějov až téměř k Vyškovu už je konečně spravená a to znamená, že je bez hrbů nebo vyjetých kolejí. 

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Silnice, která se stavěla v průběhu 70. a 80. let, totiž dosud žádnou pořádnou rekonstrukcí neprošla.

„Silnice byla stavěna na poněkud nižší zátěž dopravou. Automobilová doprava se rozjela až po roce 1989,“ uvedla Alena Rašková, náměstkyně primátora Prostějova.

Stavbaři v místech, kde auta projíždějí přímo nad částí Prostějova, položili takzvaný tichý asfalt. Hlučnost by se tak měla snížit o tři až čtyři decibely.

„Snížení hluku by mělo být výrazné. Už jenom fakt, že povrch bude úplně rovný, nebudou tam žádné překážky, už to by mělo přinést zlepšení,“ doplnila Alena Rašková.

Stavbařům přálo počasí. Hlavně díky tomu zvládli poslední úsek kolem Prostějova opravit se čtyřdenním předstihem.

Teď už zbývá jen opravit nebezpečné nájezdy. Momentálně stavbaři pracují na tom u Brodku u Prostějova, na pěti místěch ale ještě klasické připojovací pruhy chybí. Pak už bude možné diskutovat i o zvýšení rychlosti. Dosavadní stovku by mohla nahradit sto desítka, možná i sto třicítka.