Je riskantní koupat se v Bašce a v Ostravici v Ostravě, varují hygienici

Ostrava - V přehradě Baška na Frýdecko-Místecku se rozmnožily toxické sinice. Krajská hygienická stanice upozornila, že pro citlivější jedince může být koupání v této nádrži nebezpečné. Riskantní je podle hygieniků i koupání v řece Ostravici v Ostravě.

„Množství sinic v nádrži Baška představuje zvýšené riziko zejména pro vnímavé jedince, jako jsou například těhotné matky, malé děti a alergici. Těmto skupinám doporučujeme zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se osprchovat v pitné vodě,“ řekla ředitelka.

Hygienici zkontrolovali v uplynulém týdnu kvalitu vody v přírodních vodních plochách v okresech Frýdek-Místek a Nový Jičín. „U ostatních koupacích míst nedošlo k významnějším změnám. Voda vykazuje ve všech sledovaných ukazatelích vyhovující kvalitu,“ řekla Šebáková. Doplnila, že podobně na tom jsou i koupaliště v Ostravě-Porubě a v Hlučíně.

Sinice mohou být příčinou řady zdravotních problémů. Kromě alergických reakcí mohou vlivem produkovaných toxinů vyvolat střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy i jaterní problémy.

V tekoucích vodách se sinice neobjevují, přesto hygienici nedoporučují koupání v řece Ostravici v Ostravě. „Zaznamenali jsme řadu dotazů na možnost koupání v řece Ostravici v úseku mezi Slezskoostravským hradem a sídlištěm Kamenec. Výsledky testů potvrzují zejména v mikrobiologických ukazatelích nevhodnost této vody ke koupání. Může být zdrojem závažných onemocnění,“ zdůraznila ředitelka hygienické stanice.