Charita Ostrava otevře další startovací byty

Ostrava – V průběhu srpna otevře Charita Ostrava dalších šest takzvaných startovacích bytů. Ty jsou určeny lidem, kteří opouští azylová zařízení.

„Nové bydlení se nyní dokončuje v rodinném domě v Ostravě-Radvanicích, který charita získala darem a nyní finišuje s jeho přestavbou. V garsoniérách bude bydlet šest mužů,“ řekla Eliška Horňáková, vedoucí Charitního střediska sv. Lucie.

Byty mají klientům pomoci překlenout období po opuštění azylového zařízení, než si najdou vlastní bydlení. Charita lidem ve startovacích bytech nabízí i sociální služby, ženám například lekce vaření, pečení, šití nebo zájemcům pomoc s plánováním rozpočtu. „S lidmi se setkáváme minimálně jednou týdně, ale někdy i častěji,„ podotkla Horňáková. „Zájemců o startovací byty je spousta, v pořadníku jich máme asi 30.“

Prachatický azylový dům
Zdroj: ČT24

Zájemci o ubytování musí absolvovat tříměsíční zkušební dobu a složit vratnou kauci 2000 korun. Ve startovacím bytě mohou být ubytováni maximálně dva roky, do té doby by si měli najít vlastní bydlení. Muži, kteří najdou nové bydlení v Radvanicích, za nájem včetně energií zaplatí maximálně do 5000 korun, přesný nájem ještě stanoven nebyl.

Startovací byty budou podle Horňákové vybaveny základním nábytkem a lidé tak budou mít k dispozici skříň, postel, kuchyňskou linku s nádobím, vařič, pračku a lednici.

Po otevření objektu v Radvanicích bude mít charita k dispozici celkem 18 startovacích bytů, dalších sedm už nyní funguje v ostravské městské části Vítkovice a pět v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Podle Horňákové je i tak těchto bytů nedostatek a charita by přivítala, kdybych jich mohla mít alespoň jednou tolik.