Rybáři z Plumlova zachránili stovky ryb

Plumlov (Prostějovsko) – Více než 1000 ryb a 250 škeblí říčních zachránili ekologové a rybáři z vyschlého koryta říčky Hloučela pod Plumlovskou přehradou na Prostějovsku.

„Plumlovská přehrada se postupně napouští a zatím ji nelze využít ke zvýšení hladiny Hloučely, která v úseku mezi vodní nádrží a nedalekým Podhradským rybníkem kvůli suchu výrazně klesla,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Stěhování vodních živočichů trvalo tři dny. „Prostějovští rybáři přemístili ryby, hlavně mřenky, plotice, okouny a hrouzky, do řeky Romže. Škeble říční putovaly do Koryčan. Lokality byly zvoleny tak, aby přibližně odpovídaly původním biotopům živočichů a aby garantovaly na delší dobu příhodné podmínky," uvedla Tomíčková.

Plumlovská přehrada byla kvůli čištění dna a opravě hráze vypuštěna v závěru roku 2009 a její postupné napouštění bylo zahájeno letos na jaře. Přehrada je zatím napuštěna pouze částečně, a přítok je téměř stejně velký jako odtok.

Plumlovská přehrada
Zdroj: ČT24

Odborníci už v okolí Plumlovské přehrady instalovali čtyři kontejnery naplněné síranem železitým, které mají snížit obsah fosforu a dalších živin ve vodě přitékající do nádrže. Díky těmto srážedlům by se v Plumlovské přehradě už neměly přemnožit nebezpečné sinice, kvůli nimž byla nákladná revitalizace vodní nádrže v roce 2009 zahájena.

Čištění dna nádrže včetně přilehlého Podhradského rybníku stálo zhruba 140 milionů korun. Hráz Plumlovské přehrady z roku 1932 je první v tuzemsku, jež se dočkala tak zásadního zásahu. Díky masivní investici by měla přehrada bez nutnosti dalších velkých oprav nejméně 50 let plnit protipovodňovou funkci.