Nagyová opustila vazbu, přijel si pro ni Nečas

Ostrava – Ostravský krajský soud propustil z vazby někdejší šéfku premiérovy kanceláře Janu Nagyovou, bývalého ředitele Vojenského zpravodajství (VZ) Ondreje Páleníka a někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Soud tak vyhověl stížnosti všech zmíněných, důvody vazby podle něj pominuly. Propříště budou stíháni na svobodě, Páleník opustil věznici v Olomouci, Boček v Brně. Nagyovou ve vězení v Ostravě vyzvednul Petr Nečas. Odpoledne se má rozhodnout o vazbě vojáka Jana Pohůnka; pokud by byl propuštěn i on, ocitli by se na svobodě všichni lidé, kteří skončili za mřížemi po rozsáhlé policejní razii v polovině června.

„Soud potvrdil má slova, že vazba byla jednoznačně nátlakovým prostředkem státních zástupců,“ konstatoval expremiér Petr Nečas, který Janu Nagyovou ve vazební věznici v Ostravě vyzvednul krátce po poledni. „Chtěl bych poděkovat členům vězeňské služby za slušné a korektní chování, které je velmi v konfrontaci s neuvěřitelným chováním policie při zadržení a po zadržení.“

„Trvám na tom, že jsem nic nespáchal a nepřekročil jsem zákon. Věřím, že to dokážu a že očistím své jméno i jméno vojenského zpravodajství u řádného, nezávislého soudu,“ řekl po svém propuštění novinářům Páleník, který vazbu označil za nátlakovou. Ničeho špatného se podle slov svého právníka Filipa Seiferta nedopustil ani propuštěný Roman Boček. Samotný Boček po propuštění z vazby příliš sdílný nebyl. Vyjádřil se jen k vazebním podmínkám, které jsou podle jeho slov velmi těžké. Poté oznámil, že nyní pojede za svou ženou a dětmi.

O propuštění Nagyové, Páleníka a Bočka rozhodoval Krajský soud v Ostravě od osmi hodin. Jednání bylo neveřejné a neúčastnily se ho ani vazebně stíhané osoby ani jejich advokáti.  „Zdejší soud z podnětu obviněných zrušil rozhodnutí o vzetí do vazby,“ uvedla k soudnímu rozhodnutí mluvčí Lucie Böhmová.

„Od rozhodování Okresního soudu v Ostravě o vzetí do vazby do dnešního rozhodnutí krajského soudu byla provedena řada důkazů a vyslechnuto několik desítek svědků. Především těch, u kterých hrozilo možné ovlivňování,“ vysvětlila mluvčí důvody propuštění trojice obviněných.

  • Jana Nagyová je stíhaná kvůli neoprávněnému úkolování vojenské rozvědky a údajnému uplácení trojice poslanců z ODS, kterým měla zprostředkovat lukrativní posty ve státních firmách. Poté, co Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr opustili sněmovnu, mohla dolní komora schválit zvýšení DPH. Žalobci to vyhodnotili jako korupci. Obvinění Nagyové se týká organizátorství trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení, hrozí jí pět let vězení.
  • Ondřej Páleník měl asistovat při zneužití Vojenského zpravodajství, které sledovalo Nečasovu manželku Radku a zaměstnance Úřadu vlády ČR. Totéž se týká Jana Pohůnka.
  • Roman Boček, bývalý náměstek na ministerstvu zemědělství, se měl podílet na výše zmíněné dohodě s trojicí rebelů o výměně poslaneckého mandátu za křesla ve státních podnicích.

Podle Böhmové dnešní rozhodnutí neznamená, že Okresní soud v Ostravě před měsícem rozhodl chybně a obviněné do vazby neměl brát. „Krajský soud hodnotil důvody vazby s časovým odstupem. V mezidobí byla učiněna řada pro věc podstatných zjištění a provedeno množství důkazů, které Okresní soud v Ostravě při svém rozhodování k dispozici neměl,“ doplnila.

Jana Nagyová opouští vazbu (zdroj: ČT24)

Podle advokáta Ortmana stojí za verdiktem propuštění rebelů

Podle advokáta Jaroslava Ortmana je dnešní krok ostravského soudu podmíněn i dva dny starým verdiktem Nejvyššího soudu, který vyňal exposlance ODS z pravomoci policie a státních zástupců. Argumentoval tím, že politický deal, jak jejich cestu do státních firem nazval expremiér Petr Nečas, kryje imunita. Fuksa, Šnajdr a Tluchoř následně opustili vazbu.

„Jiné možné řešení ani nebylo,“ říká nyní k propuštění Nagyové Ortman. „Nejvyšší soud dal vodítko a vyslovil jasný právní názor, že politické ujednání není trestným činem a není korupcí. Právní konstrukce vrchního státního zastupitelství se rozsypala jako domeček z karet.“

Nagyové se zastal Nečas i dcera Nikola

Bývalý předseda ODS a partner Jany Nagyové Petr Nečas se v uplynulých dnech proti uvalení vazby na svou bývalou podřízenou ostře ohradil. Zároveň tvrdě kritizoval olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, jehož postup při vyšetřování popsal jako svévolný a celou záležitost jako vykonstruovanou. „Jakmile budou provedeny všechny výslechy, které potřebujeme k zadokumentování, potom není důvod, aby obvinění setrvávali ve vazbě,“ reagoval však již před týdnem na Nečasovu kritiku vazebního stíhání Ištvan.

V souvislosti s průběhem vyšetřování zároveň dcera Jany Nagyové Nikola poslala otevřený dopis senátnímu podvýboru pro lidská práva. Zde Nagyová mladší popisuje celé zacházení se svou matkou ze strany orgánů jako „neadekvátní, arogantní uplatnění moci s cílem ji ponížit, zlomit a připravit o lidskou důstojnost“.