Loupežné přepadení benzínky v Dřevohosticích řeší soud

Dřevohostice - Loupežné přepadení čerpací stanice v Dřevohosticích na Přerovsku dnes začal řešit Krajský soud v Olomouci. Dvojice zlodějů při něm loni v srpnu sebrala šestnáct tisíc korun. Jeden z mužů navíc střílel na lidi, kteří se pachatelům snažili zabránit v útěku. Naštěstí nikoho nezranil.

K přepadení došlo 25. srpna loňského roku. Tehdy ještě profesionální voják Lukáš Kluka a jeho komplic Stanislav Krůžela zastavili podle obžaloby na polní cestě nad čerpací stanicí v Dřevohosticích. Nápad přepadnout pumpu dostali, když před tím v televizi viděli reportáž o jiném přepadení. Benzínku za obcí sledovali několik hodin. K akci se odhodlali až ve chvíli, kdy tu nikdo nebyl. Obsluhu přepadl s pistolí v ruce maskovaný Kluka.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Toho, že na benzínce není něco v pořádku, si ale všimli dělníci, kteří v té době pracovali na této stavbě. Vyrazili proto obsluze na pomoc.

Lukáš Kluka je ale uviděl, sebral peníze a spěchal k autu. Jeho komplic mu mezi tím vyběhl na pomoc. Podle svědků se samopalem na krku křičel na Kluku, aby střílel. To už dělníci latěmi demolovali auto lupičů a jeden z nich se snažil vytrhnout klíče ze zapalování, aby muži nemohli odjet. V tom Kluka začal střílet.

„Bál jsem se spíš až potom, když nám policisté řekli, že to byly ostré kulky. My jsme si mysleli, že to byla plynovka,“ uvedl svědek  Richard Torač.

Žaloba teď Lukáše Kluku viní z pokusu o vraždu, Stanislava Krůželu pak z návodu k vraždě. Oba se navíc zodpovídají z nedovoleného ozbrojování a loupeže. K tomu se doznali. Že by chtěli někomu úmyslně ublížit, ale odmítli. Zbraně prý měli jen k zastrašení.

Líčení bude pokračovat zítra. Soud vyslechne další svědky včetně odborníka na balistiku.