Hroší mládě v ostravské zahradě je samec. Zatím má jen číslo

Ostrava - Mládě hrocha, které se narodilo 3. červena v zoologické zahradě v Ostravě, je sameček. Chovatelé dosud nemohli jeho pohlaví rozeznat, protože byl skoro pořád ve vodě, do které se i narodil. Teď v doprovodu matky objevuje souš v pavilonu i ve venkovním výběhu.

"Při jedné z prvních výprav na souš mohli pracovníci zoo vypozorovat, že je to sameček. Od narození také viditelně zesílil,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

V historii chovu hrochů v Ostravě se tamním chovatelům podařilo odchovat osmnáct hroších mláďat. Tento sameček je tedy devatenáctým a zatím dobře prospívá.

Mládě hrocha s matkou v ostravské zoo
Zdroj: Pavel Vlček/Zoo Ostrava

„Jeho mámou je zkušená samice, šestatřicetiletá hrošice Katka, která už odchovala deset mláďat. Otcem je o deset let starší samec Honza, který se tak stal vůbec nejstarším hroším samcem v Evropě,“ doplnila mluvčí zahrady.

Poslední sameček už dostal číslo v evropské plemenné knize T1403. Tyto záznamy vede od roku 2006 právě ostravská zoologická zahrada. „Co nejdříve bychom chtěli hrošíka také slavnostně pojmenovat. Protože se blíží i narozeniny jeho otce, bude to dvojitá oslava,“ řekla Kalousková.

Mládě hrocha s matkou v ostravské zoo
Zdroj: Pavel Vlček/Zoo Ostrava

V zájmu klidu mláděte zahrada zatím stále neobnovila komentované krmení v hroším pavilonu.