Moravskoslezský kraj dokončil opravy jedenácti úseků silnic a další opravy plánuje

Moravskoslezský kraj - Kraj chce vyčerpat do příštího roku všechny evropské peníze na opravu silnic. V první fázi utratil skoro půl miliardy v projektu Silnice 2011. Oprav se tak dočkalo jedenáct úseků krajských cest druhé a třetí třídy. Další miliardu chce utratit letos.

Cestu z Frýdku-Místku do Frenštátu kolem Palkovických Hůrek využívají nejen místní ale i turisté. Ještě loni tady byla silnice samý výmol. Teď je tady místo příkopu kanalizace s chodníkem a nový asfaltový koberec.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Řidiči se tak cestou přes Palkovice už nemusí vyhýbat výmolům. Místním však vadí, že po silnici jezdí více aut a jezdí daleko rychleji.

V rámci projektu Silnice 2011 kraj opravil úseky jedenácti silnic v Moravskoslezském kraji. Nejvíc, celkem pět cest, dostalo nový asfalt na Frýdeckomístecku a Novojičínsku. Byl mezi nimi i jeden z postrachů řidičů, trasa Kopřivnice -  Rybí. Čtyři silnice pak prošly rekonstrukcí na Krnovsku a Bruntálsku.

„Výrazně se zhoršovala dostupnost daného regionu a právě tyto silnice dostaly v tomto projektu přednost,“ uvedl Daniel Havlík, náměstek hejtmana MS kraje.

Oprav dvou silnic se dočkalo i Opavsko. Na letošní rok se v nich chystá kraj pokračovat. V rámci projektu Silnice 2013 chce utratit přes miliardu korun. Díry v silnici by tak měly zmizet na cestě z Frýdku-Místku do Šenova a bezpečnější by měly být i přechody.

Vzniknou na nich nové ostrůvky, aby chodci během špičky mohli bezpečně přecházet.

Evropská unie na opravu krajských silnic přispívá ze tří čtvrtin. Zbytek peněz si musí zajistit Moravskoslezský kraj sám. Počítá i s tou variantou, že si na ně vezme úvěr.