Moravskoslezský kraj zastavil převody domovů pro seniory na města

Moravskoslezský kraj - Ze třinácti oslovených radnic souhlasily se změnou jen dvě. Ostatní buď odmítly, nebo verdikt stále oddalovaly. Kraj teď bude zařízení provozovat dál. Některé z nich ale zřejmě upraví pro klienty, kteří vyžadují specializovanou péči.

Budova domov Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm prošla vloni rekonstrukcí za padesát milionů. Bydlí v ní téměř devadesát seniorů. Mezi nimi žije i paní Božena. Teď je na pokoji konečně sama.

„Před rekonstrukcí tady byla většina pokojů dvoulůžkových a třílůžkových. Jednolůžkových bylo minimum. V této chvíli máme šedesát jedna jednolůžkových a třináct dvoulůžkových pokojů.“ uvedl Jiří Absolon, ředitel domova Hortenzie.

Domov pro seniory Hortenzie je jedním ze čtrnácti zařízení tohoto typu, které kraj už před dvěma lety nabídl městům k převzetí. Frenštát jej ale nakonec provozovat nebude.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Město sice původně budovu chtělo, jenže až poté, co budou známy náklady na provoz po rekonstrukci. Kraji ale mezitím došla trpělivost a převody zastavil. Teď radnice otočila. O domov už usilovat nebude.

„Řešíme jiné finanční záležitosti. Jsou to především dotace, projekty, a proto jsme v této situaci toto rozhodnutí uvítali,“ informovala Zdeňka Leščišinová, starostka Frenštátu pod Radhoštěm.

Kraj si stávající zařízení ponechá. Tvrdí ale, že v nich přestanou být upřednostňováni lidé z okolí. Obyvateli se stanou senioři z celého kraje, u kterých je například nutná zvýšená péče.

Hlučínská radnice teprve devět let starý objekt Domova u jezera do svého majetku chce. Převezme si jej k prvnímu lednu.

Dva a půl milionu korun ročně na provoz město v rozpočtu má. Právě tady se chtěli vyhnout tomu, aby kraj určoval, kdo bude domov obývat.

Vedle Hlučína se k převzetí domova pro seniory přihlásil i Bruntál. Obě města mají povinnost udržet provoz zařízení minimálně dvacet let.