Radnice přitvrdily v boji s neplatiči

Moravskoslezský kraj - Exekutoři, dražby, vymahači a někde došlo i na zabavování majetku. Města v Moravskoslezském kraji přitvrzují svůj boj s neplatiči. Ti jim dluží stamiliony. Nejčastěji na nájemném a poplatcích za komunální odpad. Za ten lidé odmítají platit stále častěji.

Exekutoři pracují i pro radnici. Stále více měst se tímto způsobem snaží vyřešit problém s dlužníky. Jeden z exekutorů popisuje, jakým způsobem vymáhá nedoplatky za komunální odpad. „Informuji se na majetkové poměry, popřípadě na jeho finanční situaci, která v rodině panuje.“

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Za komunální odpad a nájem v obecních bytech dluží jen Ostravané už více než čtvrt miliardy.

Zatímco například v Ostravě se exekutoři snaží domluvit na splátkovém kalendáři, v Opavě už dlužníkům často zabavují majetek.

„Přijali jsme nové terénní pracovníky, kteří chodí přímo po domácnostech a od letošního roku jsme také zavedli takzvané mobiliární exekuce,“ uvedla Lada Dobrovolná.

Problémy s dlužníky mají i další města. V Bohumíně lidé za nájem a odpad dluží šestnáct milionů, v Karviné téměř sto. I tady radnice využívají služeb exekutorů.

Neplatičů bude podle ekonomů letos opět více než v loňském roce. Pokud by dluhy radnicím dál rostly, mohou mít problém i samotná města, kterým začnou chybět peníze v rozpočtu.