Ostrava chystá masivní výsadbu zeleně za desítky milionů

Ostrava – Negativní dopady znečištěného ovzduší z továren i dopravy by měla v zamořené Ostravě mírnit masivní výsadba nové zeleně za desítky milionů korun. „Do dvou let vysadíme téměř 114 tisíc stromů a více než 320 tisíc keřů,“ potvrdila hlavní koordinátora projektů pro životní prostředí ostravského magistrátu Lucie Hellerová.

Město vybralo pro výsadbu sto padesát míst o rozloze sedmdesát hektarů. „Začneme sázet takzvanou izolační zeleň, která má pomoci snížit prašnost v okolí významných dopravních tepen. Náš druhý projekt je zaměřený na odstranění náletové zeleně a vrácení původních dřevin ve více než sto deseti vybraných lokalitách,“ řekla Hellerová.

Aleje
Zdroj: ČT24

Projekt obnovy původní zeleně, který počítá se sázením stovek tisíc keřů a stromů, bude stát asi osmdesát milionů korun, výsadba izolační zeleně zhruba padesát milionů. „Většinu nákladů na oba projekty město zaplatí s pomocí evropských peněz,“ uvedla.

Město Ostrava aktuálně obnovuje ostravský park Komenského sady, ve kterém roste přes tři tisíce stromů a patří k největším městským parkům v zemi. Renovace bude stát třicet milionů. Vedení města plánuje také velké úpravy Bělského lesa.