Na nebezpečných jezech přibyly ochranné prvky

Litovel (Olomoucko) – Dva nebezpečné jezy v Litovli a Hynkově na Olomoucku jsou nově vybaveny záchrannými prvky a výstražnými cedulemi. Povodí Moravy chce tímto způsobem odradit vodáky od plavby nebezpečnými místy a upozornit případné plavce na riziko utonutí.

Na březích jezů byli nainstalovány varovné cedule s přesnou polohou místa v GPS souřadnicích a bezpečnostními pokyny v českém a anglickém jazyce. Pod cedulí je zavěšena pěnová záchranná podkova na třicetimetrovém laně. „Pokud výstražné cedule odradí i jen jediného člověka od jeho rozhodnutí skočit do vody či sjíždět nebezpečný jez, má takové označení určitě smysl,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Pracovníci Povodí Moravy opatřili bezpečnostními prvky dosud sedm nebezpečných jezů. Na řece Moravě jde kromě výše uvedených jezů také o jez v Olomouci-Řepčíně. Dále jsou bezpečnostní prvky vybaveny dva jezy na řece Bečvě u obce Osek. Na řece Svitavě v Brně mají základní výbavu jezy Cacovice a Maloměřice.  Zabezpečení dalších jezů Povodí Moravy plánuje.

Bezpečnostní opatření na jezu
Zdroj: ČT24

Bezpečnostní prvky na jezech plní svou roli – neutonul v nich zatím žádný člověk. „Při startu projektu bezpečnějších jezů v roce 2010 bylo 53 zachráněných a 16 utonulých, o dva roky později pak 21 zachráněných, pět utonulých a jen asi polovina záchranářských výjezdů,“ uvedl Pavel Šálek z Českého svazu kanoistů.

Záchranáři na jezu
Zdroj: ČT24

V současnosti je v plánu instalace bezpečnostních prvků také na jezech v Přerově, Troubkách a Bolelouci. Zabezpečení dalších sedmi jezů čeká okolí Valašského Meziříčí.

Pátrání po ztracených vodácích (zdroj: ČT24)

Záchranné prvky začalo povodí instalovat na nebezpečných místech po tragédii na řepčínském jezu v Olomouci, kde se předloni utopila učitelka s třináctiletým žákem. Ve stejném roce se na stejném místě vrhla do vody za topícím se synem třiatřicetiletá žena. Chlapce vytáhli z vody svědci a záhy se probral, žena na následky tonutí po několika dnech zemřela.