Ministerstvo pomáhá absolventům projektem Stáže ve firmách

Moravskoslezský kraj - Mají vzdělání, ale chybí jim praxe a proto nemají práci. V Moravskoslezském kraji jsou takových lidí tisíce. Změnit to jim pomáhá ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím projektu Stáže ve firmách. Běží už půl roku a nezaměstnaní i firmy o něj mají velký zájem.

Nezaměstnaných absolventů škol v Moravskoslezském kraji přibývá. Jen minulý měsíc jich zůstávalo v evidenci úřadu práce pět tisíc. Pomoci jim má projekt Stáže ve firmách. Jednu z nich nabídla i ostravská softwarová firma. Více zaměstnanců potřebovala, jejich přijetí pro ni ale bylo drahé. Stáž tady absolvovali tři zájemci. Dva z nich už mají pracovní smlouvu.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Právě nedostatečná praxe bývá jedním z hlavních důvodů, proč lidé končí po skončení školy na úřadech práce.

„Projekt je určen primárně pro absolventy nebo pro osoby, které mají zájem se vrátit po nějaké delší odmlce na trh práce,“ uvedl Radek Rinn, projektový manažer.

Ne každý, kdo absolvuje praxi u firmy, práci nakonec získá. A to je pro některé největší nevýhoda celého projektu. Nové zaměstnání zatím získalo deset procent všech, kteří stáž ve firmě absolvovali. Ivě Dominíkové se to ale nepodařilo. Na střední škole učila dvacet let. Pak ale o práci přišla. Praxi si teď doplňuje v základní logopedické škole. 

Bylo by pro ni přínosem, kdyby jí škola nabídla práci. Podle slov mentorky školy však teď volné místo není.

Za přijetí stážisty na tři měsíce dostanou firmy od státu od čtyřiceti do sto dvaceti tisíc. Celkový rozpočet projektu je osm set milionů korun. Stačit to bude do října 2014. Více než osmdesát procent zaplatí Evropská unie.