Vědci z Univerzity Palackého vyvíjí čipy, které odhalí antrax

Olomouc - Způsob, jak odhalit nebezpečné bakterie antraxu i v jejich skryté podobě ve sporách, našli vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Společně s kolegy z Německa už umí zachytit a identifikovat DNA mikroorganismu. V současné době pracují na zmenšení celého zařízení do podoby čipů. Ty by pak měly pomoci v boji proti bioterorismu přímo v terénu, třeba na letištích.

Bacillus anthracis je bakterie, která je schopná kolem sebe vytvořit sporu, tedy jakýsi obal. Ten ji chrání před extrémními podmínkami a je velmi odolný. Rozbít ho a potvrdit, že ukrývá nebezpečný zárodek, je obtížné. Olomoučtí vědci ale jeden účinný způsob našli. Protože nemohou pracovat přímo s antraxem, zkouší postup na mikroorganismu, který se chová stejně jako on.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Vědci zahřívají spory na sto padesát stupňů. Tím dojde k rozrušení ochranné skořápky a uvolnění DNA, kterou jsou pak schopni detekovat.

Nový postup vědci ověřili nejdřív v kapiláře. Skleněná trubička o průměru, který odpovídá tloušťce lidského vlasu je ale příliš dlouhá. K rozpoznání zkoumané látky jsou navíc potřeba další velké a těžké přístroje. Odborníci teď proto pracují na tom, aby celý systém zmenšili. Chtějí, aby bylo zařízení použitelné i mimo laboratoř.

Olomoucký výzkum přitom může přispět v boji proti bioterorismu. Bakterie antraxu totiž používají teroristé jako biologickou zbraň.

„Tento mikroorganismus, jakmile se dostane do plic, způsobuje onemocnění, které má těžký průběh, mohou selhat plíce a má vysokou úmrtnost,“ uvedla Jarmila Kohoutová, vedoucí oddělení nemocniční hygieny, Fakultní nemocnice Olomouc.

Takzvané antraxové dopisy dostali v roce 2001 například někteří politici nebo novináři. Bílý prášek nakazil 17 lidí. Pět z nich zemřelo.