Podvodníci připravují důvěřivce o peníze pomocí mobilu

Moravskoslezský kraj - Policisté varují před podvodnými telefonáty a falešnými stránkami na sociálních sítích, kvůli kterým lidé přicházejí o tisíce korun.

Podvodníci tvrdí, že omylem na vaše číslo poslali SMS se svým přihlášením a chtějí ji přeposlat. Pokud to uděláte, obratem přijdete o peníze. Mobilní operátoři doporučují maximální obezřetnost při komunikaci s neznámými lidmi.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Dobrý den. Omlouvám se, že vás vyrušuji, ale omylem jsem si k vám poslal moji SMS s mým přihlášením. Můžu vás jen poprosit o přeposlání SMS na moje číslo?“ Tuto zprávu dostala jedna z podvedených. Další možnost, jak lidé mohou přijít o peníze, je například přes Facebook. „Pachatel si vždy vybere osobu, za kterou se chce vydávat a oslovuje osoby s tím, že žádá telefonní číslo. To číslo použije, aby získal kód,“ uvedl Vlastimil Starzyk, mluvčí policie z Frýdku-Místku.

Podvodník lidi opět přesvědčuje, aby mu přeposlali kód. Problém s operátorem si údajně vyřeší sám.

Nic netušící důvěřivci záhy zjistí, že chybu ale udělali právě oni. Podvodník si tak přes mobil dobije kredit například pro on-line sázení. „Je to jako byste někomu dali kreditní kartu i s pinem. Doporučujeme lidem, aby byli opatrní a zabezpečovací kódy k účtu nikomu neposílali,“ informovala Martina  Kemrová, mluvčí mobilního operátora.

Jen na Frýdeckomístecku v minulých dnech přišlo za policisty deset podvedených. Každý přišel o dva tisíce korun. Bude jich ale daleko víc. Trestní oznámení podle policistů nepodali zřejmě kvůli ostychu.