Meteorologové varují: ve středu opět nasněží

Ostrava – „Ve středu se do Česka vrátí sněžení,“ upozorňují meteorologové. Stejně jako o víkendu dojde k náhlé změně počasí. Na pozoru by měli proto být nejen řidiči. Mokrý a těžký sníh může lámat větve stromů. Chladné počasí potrvá nejméně do konce týdne, teploty nepřekročí šest stupňů Celsia.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu napadne během středy na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku tři až 15 centimetrů a na horách na severu území 15 až 25 centimetrů nového sněhu. Výstraha platí pro celou Moravu, Vysočinu a Královéhradecký a Pardubický kraj. Kvůli silnému větru, který bude na horách dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině, hrozí v těchto krajích také sněhové jazyky. Tvořit se mohou i v Libereckém kraji.

Na ostatním území ČR by měla napadnout nula až sedm centimetrů nového sněhu, nejméně na západě Čech. „Vzhledem k tomu, že denní teplota vzduchu bude vystupovat slabě nad nulu a v noci bude zase klesat do podnulových hodnot, bude sníh přes den tát a v noci tuhnout. Proto je potřeba počítat také s noční tvorbou náledí a zmrazků na silnicích,“ upozornil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.