Kauza metanol: Policisté stíhají dalších pět lidí

Zlín - Policisté stíhají v metanolové kauze, kvůli které už zemřelo více než čtyřicet osob, dalších pět lidí - čtyři muže a jednu ženu. Podle policie prodávali větší množství pančovaného alkoholu. Jsou přesvědčeni, že z jejich zboží pochází i láhev tuzemsku se smrtící dávkou metylalkoholu, kterou na konci roku přinesla k rozboru důchodkyně z Plzně.

Hlavní organizátor obchodů se závadným alkoholem je z Hranic na Moravě, jeho spolupachatelé jsou ze západních Čech. Muž odmítl vypovídat a jakkoli s policií spolupracovat. „Máme i tak dostatek pádných důkazů, abychom ho i ostatní čtyři obvinili z ohrožování zdraví závadnými potravinami,“ uvedla Jana Macalíková.

Na stopu těchto obviněných přivedl policisty právě jedovatý tuzemák, který sedmašedesátiletá žena odnesla do výzkumného centra univerzity v Plzni. Koupila ho loni v září od sousedky. „Další vyšetřování a výslechy mnoha lidí ukázaly na pětici podezřelých ve věku od dvaačtyřiceti do padesáti let, kteří pokoutně distribuovali alkohol,“ shrnula mluvčí. Policisté u nich našli několik desítek až stovek litrů lihovin. Byly v šestilitrových kanystrech označených písmeny V, R nebo Z, obsahovaly pančovanou vodku, rum nebo zelenou.

Odborníci zvladnou otestovat až 200 vzorků denně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Macalíková uvedla, že policisté ze Zlína kvůli tomu vyslechli tři sta svědků, dali k rozborům spousty vzorků. Stále se však nenašlo asi čtyři tisíce alkoholu, který byl podle kriminalistů smíchán se smrtící dávkou metylu. „Je možné, že větší části se pachatelé zbavili, nicméně je také nebezpečí, že jedovatý alkohol stále koluje mezi lidmi. Proto důrazně varujeme před pitím alkoholu nejasného původu,“ řekla Macalíková.

Policisté už v případu, který nemá v Česku obdobu, obvinili asi sedmdesát lidí. Většinu, tak jako pět nově obviněných, viní z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Za tento trestný čin mohou dostat maximálně dva roky vězení. Pouze šesti lidem hrozí za obecné ohrožení přísnější trest - až osm let odnětí svobody.