Kraj odmítá pochybení při čerpání evropských dotací

Moravskoslezský kraj - Zástupci Moravskoslezského kraje odmítají nálezy ministerstva financí, podle kterého musí kvůli chybám příjemci evropských dotací vrátit 52 milionů korun. Podle nich by peníze vraceli ti, kteří při čerpání dotací neudělali žádnou chybu.S ministerstvem chce tak ještě o závěrech auditu jednat.

Polyfunkční dům ve Pstruží na Frýdeckomístecku. Pořizovací cena necelých 9 milionů. Většina z evropských fondů. Půl roku po otevření, ale na obecní úřad dorazila kontrola ministerstva a zjistila chybu už při samotném zadání zakázky stavební firmě.

Podle ministerstva firma totiž neměla požadované zkušenosti se stavbami občanské vybavenosti. Problém je v tom, že potřebné reference si radnice vyložila jinak než auditoři.

Verdikt auditorů - obec musí vrátit dva miliony korun z dotace. Pro Pstruží, které má rozpočet osmi milionů korun, by to tak znamenalo zadlužení na dlouhé roky dopředu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Zakázku přitom prověřoval i antimonopolní úřad a chyby nenašel, stejně jako právníci Regionální rady Moravskoslezsko, která přiklepnutí dotace schválila a stavbu i proplatila. Chyby v dotacích za deset milionů Regionální rada Moravskoslezsko uznává a peníze už jejich příjemci vrátili. Ve zbylých případech, ve kterých jde o 40 milionů korun, ale podle rady chyba nenastala.

Vedení Regionálního rady Moravskoslezsko doufá, že se s ministerstvem financí přeci jen dohodne a na soudy nakonec nedojde, i proto, aby Evropská unie začala státu potažmo kraji znovu proplácet dotace.