První den volebního sjezdu ČSSD. Co přinese rokování v Gongu?

Ostrava - Sociální demokraté z celé republiky se sjeli do Ostravy, centra regionu, kde mají tradičně nejlepší volební výsledky. „Vnímám to jako ocenění, že se nám v Moravskoslezském kraji opravu daří,“ uvedl místopředseda strany Lubomír Zaorálek. 37. sjezd je v bývalém plynojemu Gong v Dolních Vítkovicích. Delegátů bude více než šest set. Po poledni očekávají nového prezidenta republiky Miloše Zemana, který byl šéfem ČSSD od 1993 do roku 2001.

Nejsilnější opoziční politická strana bude volit nové vedení, respektive většinou budou současní vůdci obhajovat své posty. Bohuslava Sobotku nominovalo na předsedu dvanáct krajů, jihomoravského hejtmana Michal Haška chce za statutárního místopředsedu deset krajů. Lubomír Zaorálek, který se o tento post rovněž uchází, má před sjezdem jen podporu z Moravskoslezského kraje.

Narušitel smíru Jiří Dienstbier

O křesla řadových místopředsedů se bude ucházet čtrnáct kandidátů, mezi nimi opět Hašek, Zaorálek, primátor Ostravy Petr Kajnar, Zdeněk Škromach Martin Starec, bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nebo neúspěšný kandidát na prezidenta Jiří Diensbier, kterého někteří straníci vnímají jako konfliktní osobu. „Obávají se, že nabourá smír s Milošem Zemanem, o který se snaží. Během prezidentské kampaně ho otevřeně kritizoval, mimo jiné kvůli financování Zemanovců, takže vztah je napjatý,“ říká politolog Lukáš Jelínek. Dodal, že některým straníkům se nezamlouvá, že Dienstbier není zrovna kuloární politik, ale hodně se opírá o veřejné mínění. A má často jiný názor než někteří straničtí kolegové. „Je to však dlouhodobě nejoblíbenější politik, kterého by si ČSSD měla vzhledem k nadcházejícím volbám považovat,“ míní politolog.

Dienstbier aktuálně řekl pro Týden, že Strana práv občanů Zemanovci, která by se podle některých průzkumů mohla dostat i do sněmovny, není vhodný případný koaliční partner. „Pokud máme efektivně něco měnit, musíme mít sami takovou sílu, abychom určovali podobu příští vlády. Nerad bych byl závislý na nějakých malých stranách,“ řekl pro Týden Dienstbier. Například Hašek není vůči Zemanovcům zdaleka tak vyhraněný. „Zemanovci jsou partnerem ČSSD ve dvou krajích. Osobně by mi nevadilo, kdyby se ta spolupráce přenesla i na jiné úrovně,“ řekl Hašek.

Gajdůšková nebo Benešová?

O post místopředsedkyně se ucházejí tři ženy. Podle stanov musí být ve vedení strany minimálně jedna. Šest krajů nominovalo místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou. „Ta je teď ve velmi dobré formě, avšak kandidovala už několikrát neúspěšně. Marie Benešová, která se někdy chovala, jako by s vedením ČSSD neměla moc společného a Zemana podporovala už v prvním kole, není rozhodně bez šance,“ míní politolog. Výsledek voleb podle něho může ovlivnit všechno možné. Třetí kandidátkou je Lenka Fojtíková z Moravskoslezského kraje. Kdyby si socialisté zvolili do vedení ženy dvě, byl by to revoluční počin.

Co přinese vítězný Zeman?

Spekuluje se o tom, s čím na sjezd přijde Miloš Zeman. Podle některých informací chce doporučit, aby ČSSD volila do svého vedení úspěšné regionální politiky. „Myslím si, že Miloš Zeman nebude mít tendenci mluvit do voleb, ale že bude spíše hovořit o tématickém směřování ČSSD a o společných styčných bodech,“ říká politolog. Zdůraznil, že teď je úplně jiná situace než na sjezdu v roce 2005. Tehdy byl jako důchodce z Vysočiny rovněž hostem sjezdu a byl velmi kritický. Vztahy mezi ním a sociální demokracií se vyhrotily v roce 2003, kdy poprvé kandidoval na prezidenta, ale vypadl už v prvním kole, protože ho nevolili ani někteří členové ČSSD. Poté odešel na sedm let z politiky a až v roce 2010 se stal předsedou nové strany Zemanovci. Teď přichází jako vítěz, také sociální demokraté se usilovně chystají na vládnutí. Podle agentury STEM by je v únoru volilo 28 procent lidí, vládnoucí ODS 11 procent a Zemanovce 5 procent voličů. „I Zeman, pokud chce být úspěšný prezident, bude potřebovat spolupracující vládu,“ domnívá se politolog.

Sjezd začíná v deset hodin dopoledne, Zeman by měl vystoupit ve 13 hodin. Samotné volby začnou krátce před patnáctou hodinou. Kongres pokračuje i v sobotu od 9 hodin dopoledne. Ze sjezdu by podle předsedy Bohuslava Sobotky měl vzejít také programový dokument, na kterém bude strana stavět volební program. Příští rok budou čtvery volby.

Bohumínské usnesení, které zakazuje ČSSD spolupráci s komunisty na vládní úrovni, zřejmě nebude předmětem oficiálních jednání. Vedení strany údajně zatím připouští pouze možnost, že by sestavilo menšinovou vládu, kterou by komunisté podporovali.

Vydáno pod