Žalobce neuspěl. Soud potvrdil Romanu Smetanovi podmínku

Olomouc - Roman Smetana, bývalý řidič olomouckého dopravního podniku odsouzený za to, že před sněmovními volbami v roce 2010 přikreslil politikům na plakáty tykadla, měl v Olomouci další soud. Zaplatil peněžitý trest a odpykal si už sto dnů vězení za poškození cizí věci, teď se zodpovídá z toho, že loni nenastoupil do vězení v určeném termínu, ale později. Soud jednal v jeho nepřítomnosti.

Okresní soud v Olomouci se už případem zabýval a za vyhýbání se nástupu do vězení ho potrestal tříměsíční podmínkou odloženou na zkušební dobu čtrnáct měsíců. Státní zástupce Jaroslav Kouřil se proti rozsudku odvolal, protože je přesvědčený, že je to recidivista, který do vězení patří.

„Pokud se někdo dopustí trestné činnosti v bezprostřední časové návaznosti na nepodmíněné odsouzení, tak nepřipadá v úvahu podmíněný trest,“ říká Kouřil. Odvolací senát ale s jeho závěry nesouhlasí a potvrdil podmínku. „Neztotožňujeme se s názorem, že by se jednalo o takové jednání, aby bylo nutné potrestat jej trestem nepodmíněným,“ uvedl soudce Jaroslav Malátek. Žalobce Kouřil považuje trest za příliš mírný a zvažuje dovolání.

Případ Romana Smetany, který si vymyslel kreslení po plakátech politiků jako formu protestu, je mimořádný motivací i přístupem.  Nemusel do vězení, ale odmítl obecně prospěšné práce, takže soud mu je změnil na vězení. Do výkonu trestu nenastoupil včas záměrně, později, když po něm policie vyhlásila pátrání, se přihlásil dobrovolně.  I nyní prohlašuje, že pokud dostane za nenastoupení do vězení nepodmíněný trest, opět nenastoupí.

Smetana má své příznivce, kteří také poslali bývalému prezidentovi Václavu Klausovi návrh na udělení milosti. Klaus jim nevyhověl. A je více než jisté, že sám Smetana by takovou milost z principu odmítl. Jeho příběh zaujal i filmaře. Vít Klusák a Filip Remunda o něm natočili do série Český žurnál časosběrný dokument Svoboda pro Smetanu!

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)