Bezpečnost v Ostravě se zlepšila

Ostrava - V Ostravě hlásí za loňský rok policisté a strážníci méně trestných činů i přestupků. Přesto je stále trápí majetkové delikty, mezi nimi hlavně krádeže aut. Počet odcizených vozidel v krajském městě loni stoupl o téměř patnáct procent. Policisté to připisují organizovaným skupinám.

Ostravští strážníci evidují téměř 47 tisíc výjezdů za rok, což znamená průměrně 130 denně. Rok 2012 si zapíší jako nejrušnější v historii. Hlavní loňské téma byla drobná kriminalita. Majetkové delikty jsou na vzestupu.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podle slov ředitele Městské policie Ostrava Zdeňka Harazima jsou to nejčastěji drobné krádeže v nákupních centrech, krádeže kovových materiálů nebo vloupání do motorových vozidel. I přesto hodnotí strážníci bezpečnostní situaci ve městě jako stabilizovanou. Počet přestupků se v loňském roce snížil o téměř deset procent na zhruba padesát šest tisíc.

Pokles počtu trestných činů hlásí také státní policie. Jedinou výjimkou je Ostrava, kde zloději ukradli pět set jedenáct aut, což je o téměř o devadesát více než předloni. Podle policistů jde zjevně o organizovanou činnost. Nasvědčuje tomu i letošní dopadení trojice pachatelů, kteří vloni odcizili desítky aut.

Policisté v loňském roce v Ostravě objasnili 28 procent trestných činů, což je o dvě procenta více než předloni. K číslu se hlásí i strážníci. Pomohli zadržet téměř pět set padesát podezřelých osob. Podle primátora městská policie částečně své státní kolegy supluje. „Kdyby takto městská policie dnes nejednala, byla by kriminalita určitě větší“, prohlásil Petr Kajnar.

Zatímco u městské policie se počty strážníků měnit nebudou, státní policisté by chtěli posílit o zhruba padesát strážců zákona, kteří by se objevili v ulicích.