Prezident míří do Ostravy

Ostrava - Už v pátek zavítá nový prezident Miloš Zeman do Ostravy. Bude hostem na celostátním sjezdu sociální demokracie. Právě na něm se rozhodne, jestli se o premiérský post v parlamentních volbách na jaře příštího roku bude ucházet současný předseda strany Bohuslav Sobotka.

Multifunkční hala Gong v Dolní oblasti Vítkovic bude dějištěm jednání o vztazích mezi novým prezidentem Milošem Zemanem a sociální demokracií. Symbolicky budou mít sociální demokraté na očích po oba sjezdové dny obraz Zavraždění sv. Václava jeho bratrem Boleslavem. V ČSSD probíhá bratrovražedný souboj mezi odpůrci a příznivci Miloše Zemana.

Předseda strany Bohuslav Sobotka odmítl povolební spolupráci se Zemanovci, kterou nový prezident podporuje. Opačný názor má ale první místopředseda ČSSD. „Myslím si, že ČSSD by si měla budovat široký koaliční potenciál - zejména v levicovém a levostředovém politickém prostoru,“ uvedl  Michal Hašek, místopředseda ČSSD.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Vystoupení nového prezidenta bude klíčové v tom, kterým směrem ČSSD vykročí. Projev Miloše Zemana bude ve velkém sále Gongu netrpělivě očekávat 1 100 delegátů a hostů sjezdu ČSSD. Svůj vzkaz sociální demokracii přednese nový prezident z pódia v pátek po třinácté hodině. Po něm se ještě pozdraví s delegáty.

Dorazit na místo by měl kolem poledne. Jeho návštěva přidala práci celému týmu organizátorů. Ti už ale ví, co je čeká. Jednu návštěvu prezidenta tady mají za sebou. V září 2011 se přijel podívat Václav Klaus. Teď se zrezivělou krásou areálu Dolní oblasti Vítkovic bude kochat jeho nástupce a možná i budoucí premiér, který vzejde ze sjezdu.