Hygienici evidují v kraji více případů onemocnění svrabem

Ostrava - Hygienici v Moravskoslezském kraji zaznamenali v roce 2012 o sto případů onemocnění svrabem víc než v předchozím roce. Nepříjemnou kožní infekcí trpělo nejméně pět set lidí, pravděpodobně ale ještě o mnoho více. Lidé totiž často nemusí vědět, že svrabem trpí, protože jej zakrývá jiná nemoc.

Svrab se projevuje nepříjemným svěděním kůže, na které se vytváří pupínky a skvrny. Může za něj samička roztoče zákošky svrabové. Buduje si pod kůží chodbičky a tam klade vajíčka. Své o tom ví i pracovnice azylového domu v Ostravě. Nakazila se od jedné klientky.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Za nemoc může hlavně špatná hygiena. Ale podobně jako u žloutenky může člověk svrabem onemocnět třeba v městské hromadné dopravě. Nejvíce nemoc postihuje bezdomovce nebo obyvatele ubytoven, ve kterých panují špatné hygienické podmínky. Na to, že se tam šíří svrab, lékaři často přijdou až tehdy, když je nemocných víc.

I když se počet onemocnění svrabem meziročně zvýšil, hygienici upozorňují na to, že situace je daleko lepší než před desíti lety. Tehdy evidovali tisíc případů.