Silničáři vyhlásili na Šternbersku kalamitní stav. Pro sníh

ŠTERNBERK - Silničáři dnes vyhlásili kvůli sněžení na Šternbersku kalamitní stav. Informoval o tom mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. V terénu je veškerá technika. Uzavřeno je tam už šest silnic nižších tříd, řekl dispečer olomoucké správy silnic

„Ve vyšších polohách stále zafoukává, nestíháme to prohrnovat,“ uvedl dispečer. Stroje už nemají sníh kam odhrnovat, závěje jsou vysoké. Uzavřeny jsou úseky mezi obcemi Jívová a Hraničné Petrovice, Šternberk a Paseka po odbočku Babice, Dalov a Horní Loděnice, Bělkovice a Dolany či Arnoltice a Veveří.

Hasiči od ranních hodin zasahovali u více než dvou desítek událostí spojených s vydatným sněžením. Pomáhali při dopravních nehodách či s vyprošťováním vozidel ze závějí a příkopů. „Ve třech případech jsme asistovali při vyproštění zapadlých posypových vozidel, musela být nasazena také těžká technika hasičů. Většina nehod se obešla bez zranění,“ uvedl
Hošák.

Jeho slova potvrdila také policejní mluvčí Marta Vlachová. „Staly se spíše drobné nehody, kamiony dostávaly smyk a blokovaly silnice. Žádná vážná zranění se nestala,“ řekla mluvčí.

Řidiči dnes museli být opatrní na území celého Olomouckého kraje. Na hlavních tazích ležely zbytky rozbředlého sněhu po chemickém posypu nebo čerstvě napadaný sníh. Místy hrozila námraza.

Na úsecích udržovaných inertním posypem ležela v kraji souvislá vrstva sněhu. Dohlednost byla vlivem srážek snížena. Někde se tvořily sněhové jazyky. V kraji bylo zataženo a sněžilo. Teploty se pohybovaly od minus pěti do jednoho stupně Celsia.