Účetní orlovské radnice je podezřelá, že zpronevěřila 5 milionů

Orlová - Účetní Městského úřadu Orlová je podezřelá ze zpronevěry více než pět milionů korun. Peníze, které patřily městu, posílala pět let na účty svých známých. Případ vzbudil rozruch mezi zastupiteli města. O rok staré kauze se od vedení dozvěděli až teď.

Žena pracovala pět let na radnici v Orlové jako účetní. Když například přišel milion korun, okamžitě přeposlala půl milionu na účet své známé. Zbývajících pět set tisíc odeslala příslušnému odboru města.

„Nikdo nekontroloval to, že to není půl milionu, ale milion. První kontrola peněžních částek prakticky neexistovala,“ uvedl zastupitel města Miroslav Chlubna. Podobná situace by se už na radnici opakovat neměla. Vedení Orlové změnilo kontrolu peněz. „Doporučili jsme přijetí celé řady opatření,“ řekl právním radnice Jiří Luka.

Nesrovnalosti vyšly najevo, až když úřednice odešla na mateřskou dovolenou a její místo obsadila nová zaměstnankyně. Ta o nejasných převodech peněz informovala nadřízené. To se stalo loni v polovině ledna. Třicetiletá účetní se vzápětí k pětimilionové  zpronevěře před policisty přiznala. Opoziční zastupitele ale rozlítilo, že jim vedení města o kauze řeklo až teď.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Bojujeme někdy o každou tisícikorunu, peníze nejsou, ale ještě horší je, že jsme tu informaci nedostali,“ prohlásil zastupitel Chlubna. „Je to nehorázné, že jsme se to nedozvěděli včas a je podezřelé, že se to tak dlouho tutlalo,“ dodal zastupitel Rostislav Šajar.

Právník města, který sepsal na účetní trestní oznámení, se hájí tím, že o zpronevěře loni informoval radu města.  Kauzu má teď na stole vrchní soud. Ten rozhodne, jestli případ bude řešit okresní nebo krajský soud. Tam by účetní hrozil přísnější trest.