Těžaři chtějí valašskou břidlici. Ministerstvo říká, ochrana přírody má přednost

Rožnov pod Radhoštěm - Nad možnou těžbou břidlicového plynu na Valašsku visí otazník. Vláda sice těžbu metodou hydraulického štěpení hornin povolí, těžit se ale nebude moci v místech, kde by tato činnost mohla mít negativní ekologický dopad. Ministerstvo životního prostředí teď bude muset nechat žádosti těžařů přezkoumat.

Břidlice má podle odborníků velký energetický potenciál. Dá se z ní vytěžit plyn. Kromě severovýchodních Čech jsou naleziště na Valašsku. Podle těžařů je cenná hornina asi ve stovce obcí na Valašsku. Některá ložiska jsou přímo v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. 

„Toto území bylo Evropskou unií vyhlášeno jako evropsky významné. V případě, že by těžaři chtěli hledat břidličnatý plyn v Beskydech, tak to budou mít moc těžké,“ je přesvědčen geolog CHKO Beskydy František Šulgan.

Při metodě hydraulického štěpení, která se u dobývání zemního plynu z břidlic využívá, se do vrtů vstřikuje směs vody a chemikálií. Pro životní prostředí může těžba představovat velkou hrozbu. Obce se bojí hlavně znečištění spodních vod. „Spousta lidí tady má studny, takže se dělají vrty. A ty vrty by byly těžbou značně ohroženy,“ vysvětluje starosta Prostřední Bečvy Radim Gálik.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Podle místostarosty Rožnova pod Radhoštěm Václava Mikuška se obce asi nakonec nedokážou těžbě ubránit. „Nicméně věříme, že za nějakou dobu dojde k vývoji technologie na takovou úroveň, že těžba nebude tak riskantní,“ míní Mikuška.

Podle konzultanta těžařské firmy jsou obavy lidí zbytečné. „Tato motoda se v jisté formě v Česku používá šedesát let a nebyly s ní problémy. Jde o to, aby veřejnost i orgány získaly k těžbě důvěru,“ říká Stanislav Benada.

Ministerstvo životního prostředí obcím vzkazuje, že v Česku těžit nezakáže, ale nedovolí to všude. A Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa potvrzuje, že mu vláda uložila, aby nestanovoal žádná průzkumná území, pokud by hrozila kolize s veřejným zájmem číslo jedna, kterým je ochrana životního prostředí.

Ministerstvo teď bude znovu projednávat žádosti jednotlivých těžařských firem. A do podzimu má vládě předložit návrhy na změnu současné legislativy.