Univerzita Palackého oslaví 440 let. Ocení také chirurga Pomahače

Olomouc - Univerzita Palackého, která je druhá nejstarší v českých zemích, si letos připomíná 440 let od počátku vysokého školství v Olomouci. Škola, která má více než třiadvacet tisíc posluchačů, bude slavit po celý rok 2013. Připravuje více než stovku akcí. „Například v červnu budeme hostit Českou rektorskou konferenci a také rektory z několika světových univerzit,“ uvedl prorektor Ladislav Daniel. Na setkání rektorů škola také udělí čestný doktorát absolventovi olomoucké lékařské fakulty, světově proslulému plastickému chirurgovi Bohdanu Pomahačovi.

Bohdan Pomahač je rodák z Ostravy, který vedl tým provádějící první úplnou transplantaci obličeje ve Spojených státech amerických, která byla třetí svého druhu na světě.

Během oslavného roku chystá univerzita desítky odborných konferencí, přednášek i významných sportovních akcí, například 20. ročník Visegrádských her Speciálních olympiád. „V plánu jsou kulturní festivaly - Academia film Olomouc, Divadelní Flora, přehlídky vážné hudby MusicOlomouc a Opera Schrattenbach,“ dodal Daniel.

Bohdan Pomahač
Zdroj: Bill Greene/The Boston Globe/Getty Images/ISIFA

Prorektor zdůraznil, že datum vzniku olomoucké univerzity v roce 1573 se ve srovnání se slavnými světovými univerzitami, které mají nějakou historii, opravdu málo připomíná. „Přitom v té době by se univerzity ve střední Evropě daly spočítat na prstech jedné ruky,“ řekl prorektor, který je pověřený koordinací oslav. Letošní výročí by to mělo změnit.

Univerzita vytvořila svůj logotyp 440. výročí a chce ho všemožně využívat k propagaci. Připravuje celorepublikovou kampaň, jejímž cílem je popularizovat vědu a výzkum na olomoucké univerzitě. „Letošní výroční se navíc potkává s dalšími jubilei – šedesát let letos slaví přírodovědecká fakulta a prvních pět let existence si připomíná fakulta zdravotnických věd,“ uvedl mluvčí univerzity Ondřej Martínek.