Záchranáři v Beskydech měli práci se zraněnými

BESKYDY - Střední až vysokou návštěvnost zaznamenala lyžařská střediska v Beskydech během končícího víkendu. V moravskoslezském pohoří nyní panují ideální sněhové podmínky. Idylku ale kazí hustá oblačnost.

Záchranáři ale připomínají lyžařům a turistům zodpovědné chování v horách. V noci na dnešek hledali hned dva zbloudilce.

Jednapadesátiletého ztraceného běžkaře našli v noci na dnešek na Valašsku. Na svazích Lysé hory pak hledali zbloudilého snowbordistu. „Oddělil se od skupinky kamarádů a ztratil se. Našli jsme jej v jedné rokli až po čtyřech hodinách. Byl naštěstí jen unavený,“ řekl dispečer Horské služby Beskydy.

Oba muži podle něj zcela zbytečně riskovali své zdraví či dokonce životy. „V terénu se pohybovali sami. Snowbordista navíc neměl ve svém telefonu kredit, aby si mohl zavolat pomoc,“ řekl.

Celkem záchranáři v Beskydech ošetřili 14 zraněných lyžařů. Pět z nich utrpěla vážnější úrazy. Poranění páteře a otřes mozku si v Bílé způsobil patnáctiletý chlapec. O dva roky mladší lyžař si poranil nohu v
Malenovicích.

Provozovatel areálu v Bílé Jaroslav Vrzgula si uplynulý víkend pochvaluje. „Návštěvnost nebyla rekordní, ale hodně vysoká. Máme tady krásnou zimu. Je spousta sněhu. Jediné, co nám chybí je trochu sluníčka,“ řekl Vrzgula.

Na hřebenech Beskyd nyní leží až 1,2 metru sněhu. Na sjezdovkách se tloušťka sněhové pokrývky pohybuje od 50 do 70 centimetrů.