Od června letecky z Mošnova až do Londýna

Ostrava - Do Prahy, Vídně, Paříže a nově také Londýna. Od počátku června se počet pravidelných leteckých linek z Mošnova rozšíří na čtyři. Největší evropský nízkonákladový dopravce propojí Ostravu s londýnským letištěm Standsted. Tři lety týdně mají přepravit zhruba 40 tisíc cestujících za rok. Krajské letiště muselo dopravci snížit ceny poplatků. O kolik, nikdo říct nechce.

„Tento region je pro nás obchodně velmi zajímavý, je zde velká poptávka po cestování do Londýna. Proto jsme se rozhodli otevřít linku i z Ostravy, která bude létat v úterky, čtvrtky a soboty,“ upřesňuje Henrike Schmidt, obchodní a marketingová manažerka společnosti Ryanair.

Nový dopravce přichází v době, kdy letiště hlásí obrat. Po třech letech poklesu se v loňském roce odbavilo u přepážek na mošnovském letišti o 15 tisíc lidí více než v předcházejícím období. Cena letenek z Ostravy do Londýna se bude pohybovat mezi 20 a 30 eury, tedy zhruba do 750 korun. Prodávat se budou pouze přes internet už od pátku.

Vedení kraje, kterému letiště patří, v tom vidí začátek lepších časů terminálu, a že k téměř třem stovkám tisíc pasažérů by Ryanair měl přidat dalších 40 tisíc.

„Já věřím, že klientelu si linka najde i mezi občany Olomouckého, Zlínského i Žilinského kraje a věřím, že jsme schopni stáhnout i část cestujících z jižního Polska,“ říká Miroslav Novák, hejtman MS kraje.

Jednání o vstupu dopravce trvala tři roky. Letiště Leoše Janáčka v nich muselo ustoupit a Ryanairu snížit ceny poplatků. „My nejsme letiště, kde letecké společnosti, když to tak mám říct, se rvou o to, aby od nás mohly létat. Ono je to trošičku jinak, my naopak spíš se musíme těm leteckým společnostem nabízet,“ říká Pavel Schneider, ředitel Letiště Leoše Janáčka.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Kraj chce podpořit novou linku také úpravou jízdních řádů letištních autobusů. I přes kritiku na jaře zahájí stavbu železniční trati se zastávkou přímo u odletové haly.