Lidé chtějí ušetřit, pořizují si malé byty

Ostrava - Čím menší, tím lepší. Většina lidí v Moravskoslezském kraji chce bydlet na stále menší ploše. Potvrzují to pronajímatelé, banky, i realitní makléři. Důvodem je nejen stále stoupající cena nájemného, ale hlavně energií. Ta  bydlení ve velkých bytech zdražuje.

Největší pronajímatelé už začínají dělit velké byty na menší. Čtyřpokojový byt o velikosti sto metrů čtverečních se v současné době pronajímá těžko. Firma RPG Byty z něj proto dělá dva. A jen během února rozdělí dalších třicet nadstandardně velkých bytů. 

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

„Pokud vezmeme průměrné tržní nájemné osmdesát korun za metr čtvereční, tak samozřejmě, u stometrového bytu je to jenom na čistém nájemném osm tisíc korun měsíčně,“ uvedl mluvčí firmy RPG Byty Petr Handl.

Kvůli dražší elektřině, vodě, teplu i plynu lidé v kraji loni pořizovali nejčastěji nanejvýš dvoupokojové byty. 

„Klienti si nejčastěji prostřednictvím hypoték financovali starší nemovitosti, ve velkých městech to pak byly byty do plochy šedesát metrů čtverečních,“ uvedla mluvčí hypoteční banky Kateřina Krásová.

Situaci na trhu se přizpůsobují i velcí developeři. Jeden z nich v Ostravě Hošťálkovicích staví několik desítek řadových domů. I s garáží se jejich cena pohybuje okolo tří milionů korun.

„Je to naprojektované tak, aby to vyhovovalo ekonomickým podmínkám v této oblasti,“ uvedl stavbyvedoucí Josef Dvořák.

Zatímco v Moravskoslezském kraji žijí lidé v průměru v bytech do šedesát metrů čtverečních, v Praze už si zvykli ještě na menší prostor.