Do prvních tříd ostravských základních škol vstupuje silný ročník

Ostrava - Také v Ostravě začaly zápisy do prvních tříd. A do škol nastoupí silné ročníky. Po několika letech, kdy prvňáčků ubývalo, se jich do škol hlásí zase více. V předškolním věku je teď v kraji 13 700 dětí, což je o dvě stovky víc, než loni. Asi pětinu jich ale čeká odklad.

Manželé Rosíkovi dnes přišli k zápisu do Základní školy Porubská se svým synem Adamem. Kam své dítě přihlásí, bylo jasné. Bydlí poblíž a na školu mají dobré reference.

„Na zápis jsme ho nějak zvlášť nepřipravovali. Učí se ve školce, akorát jsem ho zkoušel, jestli neumí nějakou básničku. Tu sice neumí, ale umí písničku. Jinak doma si čteme pohádky a učíme se nějaká anglická slovíčka,“ říká otec budoucího prvňáka Slavo Rosík.

O Základní školu Porubská je tradičně velký zájem. Letos tam budou otvírat tři první třídy, což je zhruba 80 dětí.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

A už pět hodin před ukončením zápisu byla kapacita téměř plná. Od prvního září tady navíc otvírají vůbec poprvé bilingvní třídu. A právě do ni nastoupí i malý Adam.V moravskoslezském kraji se do prvních tříd hlásí o dvě stě dětí víc, než loni. Kolik nových tříd ale školy nakonec otevřou, to bude jasné až po všech zápisech.

„Pro náš kraj to každopádně signalizuje postupný nárůst žáků. A to je dobře,“ shrnuje náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková.

Ve většině ostravských škol proběhly zápisy dnes, někde potrvají do zítřka. V ostatních městech kraje budou probíhat postupně do poloviny února.