Příběh ostravských jatek pod Bauhausem končí prodejem. Zájem má město

Ostrava - Devatenáct let dlouhý příběh záchrany chátrajících jatek v centru Ostravy míří do finále. Majitel památky, který v jejím sousedství provozuje hobbymarket Bauhaus, v Ostravě končí a prodejnu i jatka bude nabízet k prodeji. Prvním zájemcem je město, které tak napravuje chybu radnice centrálního obvodu z roku 1994.

Kdyby stavitelé jatek o století zpátky nebyli tak důkladní, šance na nové využití by se památka nedočkala. Bez oprav přestála totalitu i dobu po privatizaci. Ředitel nedaleké základní školy Hynek Vojtasík je z okna pozoruje už roky.

„Dívám se na to, jsem tady už nějaký pátek a v podstatě to jen chátrá, rozpadá se, upadá, je to škoda,“ říká Hynek Vojtasík.

A bylo na co koukat. Roku 1994 obvod Moravská Ostrava a Přívoz uzavírá s Bauhausem smlouvu o nákupu pozemku za 15 milionů. Mluví o gentlemanské dohodě, že za to spraví a využije jatka.

Jenže ve smlouvě o povinnosti jatka opravit není ani slovo. Ostravští milovníci architektury se začínají bouřit, nelíbí se jim, že jatka dál chátrají. Protesty vrcholí v roce 2005 vyhlášením bojkotu Bauhausu.

V zimě 2006 jatka přicházejí o část střechy, kterou po upozornění médií Bauhaus provizorně opraví. Roku 2008 primátor Petr Kajnar slibuje na billboardech, že památku zachrání. V roce 2010 však stavební úřad povoluje demolici jedné budovy v havarijním stavu. Roku 2013 Bauhaus oznamuje, že hobbymarket končí a pozemky s budovami bude prodávat.

Pozemek Bauhausu leží v samém centru města, deset minut pěšky od hlavního ostravského náměstí, hned vedle Stodolní ulice a centrální vlakové zastávky. Z druhé strany sousedí s novým dálničním přivaděčem a novými administrativními budovami, kde sídlí významné firmy.

Když Bauhaus před devatenácti lety pozemek kupoval, jeho sousedství bylo úplně jiné. Žádné administrativní budovy, na Stodolní ulici tehdy právě vznikal první undergroundový klub Černý pavouk a vlaky kolem projížděly bez zastávky. Jatka byla v té době na periferii. 

Tím, kdo smlouvu s Bauhausem v roce 1994 podepsal, byl tehdejší starosta Radim Chytka.  Exkluzivně pro Českou televizi vzpomíná, jaké okolnosti prodej provázely.

„Byli jsme celkem rádi, že Bauhaus měl zájem. Pamatuju si, že jsme se tehdy jeli dokonce podívat do Vídně, jestli Bauhaus existuje a co nabízí. Památkářům slibovali, že hlavní budovu cihlu po cihle rozeberou a znovu ji poskládají zpátky, ale že uvnitř bude obchod. Tenkrát se podle mých informací s památkáři nedohodli. A tehdy nás nikoho v zastupitelstvu, ale ani právníky, nenapadlo, dávat do smlouvy složité formulace a termíny,“ vzpomíná Chytka.

Primátor Ostravy s Bauhausem aktuálně intenzivně jedná. Radnice pracuje s dvěma variantami. Buď koupí jen jatka, nebo celý pozemek i s prodejnou. Hobbymarket chystá výprodeje. Na konci března Ostravu opustí.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)