Vítkovická nemocnice vyhlásila zákaz návštěv

Ostrava - Vítkovická nemocnie v Ostravě vyhlásila kvůli rostoucímu počtu akutních respiračních onemocnění zákaz návštěv. Mluvčí nemocnice Hana Szotkowská uvedla, že cílem je zabránit šíření onemocnění mezi pacienty a návštěvami. Opatření bude platit dočasně, dokud bude potřeba.

„Jsme si vědomi, že omezujeme pacientův kontakt s jejich blízkými, ale snažíme se tímto krokem zajistit jejich včasné uzdravení a návrat do domácího prostředí bez komplikací,“ vysvětlila ředitelka Vítkovické nemocnice Marie Marsová.

Podle informací krajských hygieniků vzrostla v minulém týdnu nemocnost v Moravskoslezském kraji o 32 procent. Hygienici dosud evidují dva případy závažného onemocnění chřipkou. U obou pacientů jde o takzvanou prasečí chřipku, kterou už ale odborníci nazývají sezonní. Vážné zdravotní komplikace chřipka způsobila sedmasedmdesátileté ženě z Karvinska s chronickým plicním onemocněním a obezitou, která proti chřipce nebyla očkována. Další pacientkou je dvaapadesátiletá žena z Novojičínska, která rovněž nebyla očkována. Hygienici zatím v souvislosti s chřipkou neevidují v kraji žádné úmrtí.

Aktuálně připadá na 100 tisíc obyvatel 1333 nemocných lidí. Nejvíce respirační onemocnění trápí mladé lidi mezi 15 až 29 lety. Už v minulém týdnu vyhlásila zákaz návštěv Nemocnice Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku, která stejně jako Vítkovická nemocnice patří do skupiny Agel.

Na komplikace chřipky zemřelo v Česku od počátku zimy 16 lidí, v nemocnicích bylo se závažným průběhem nemoci 99 pacientů. Některé kraje již zasáhla epidemie, plošně zatím vyhlášena nebyla.