Semafory v Ostravě zaznamenávají přestupky

Ostrava - Jednu z nejrušnějších křižovatek v Ostravě na ulicích Českobratrská a Sokolská začal hlídat speciální monitorovací systém. Kamery a čidla ve vozovce hlídají projíždění aut na červenou ve všech směrech a také překračování povolené rychlosti. Přestupky kamery automaticky posílají přímo městským strážníkům. Ročně tady poruší předpisy sedm tisíc řidičů.

Neunikne žádné auto. Kamery a čidla na měření rychlosti po měsíci testování přešly do ostrého provozu a během týdne zaznamenaly téměř 270 přestupků. Většina řidičů projela křižovatku na červenou. Informace dostávají strážníci jednou za 24 hodin. Ze včerejška na dnešek přišly z křižovatky do centrály městských strážníků informace o třinácti řidičích, kteří udělali přestupek. „Průjezd křižovatkou na červenou je zaznamenáván v době, kdy jsou semafory v provozu, to je od 5 do 22 hodin denně,“ prozradila mluvčí Městské policie Ostrava Vladimíra Zychová. Jednou z nejrušnějších ostravských křižovatek projede přibližně patnáct tisíc aut denně. Právě proto na ní nechal magistrát namontovat kamery a čidla na měření rychlosti. Ta jsou ve vozovce ve směru od fotbalového stadionu na Bazalech dolů do centra. Platí tady padesátka. „Vždycky mi to tam napíše, kolik jel a toho přestupce si můžu rozkliknout, rozfázovat a následně toho řidiče ztotožnit,“ uvedl vedoucí přestupkového oddělení Městské policie Ostrava Pavel Chalupa.

„Ten systém má 95procentní úspěšnost kvality záznamu, nejde o honbu za masivní výběr přestupků, chceme jen řidiče vychovávat k respektování předpisů,“ tvrdí náměstek primátora Ostravy Tomáš Sucharda. Během tří měsíců chtějí strážníci monitorovací systém propojit s centrálním registrem kradených aut. Podle registrační značky pak budou strážnici okamžitě vědět, jestli projíždějící auto není kradené.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)