Stánkaři platí městu za zábor soukromého pozemku

Ostrava - Stánkaři na Masarykově náměstí v Ostravě si stěžují na postup obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Ten po nich vyžaduje poplatek za zábor veřejného prostranství, přestože stánky stojí na soukromé parcele. Majitel plochy zvažuje, že se obrátí na soud. Centrální ostravský obvod připouští, že se chce stánků na náměstí zbavit.

Dnes to je volná plocha, ještě před půlstoletím ale tady stály domy. Pozemek pod bývalým řeznictvím na rohu Zámecké a Masarykova náměstí získal zpět v restituci Karel Kubina se sourozenci. Už 7 let jej pronajímají stánkařům. Ti ale teď musí každý měsíc platit městu 600 korun ze metr čtvereční. Důvod? Poplatek za užívání veřejného prostranství. „Je donebevolající, že si město tohleto může dovolit. Aby prostě soukromý majetek zneužívalo pro svůj prospěch. Udělá si vyhlášku a tím to padne,“ rozčiluje se spolumajitel pozemku Karel Kubina. Majitel stánku o rozměru tři krát tři metry tak musí k nájemní smlouvě ještě připlatit pět a půl tisíce měsíčně. Pro většinu stánkařů jsou to příliš vysoké náklady. Milenko Čosič provozuje největší stánek v řadě. Úředníci po něm chtějí od října dokonce 22 tisíc za měsíc. „Což je likvidační pro nás, že my musíme dělat fakticky pro město. Po Novém roce zajdu na magistrát, položím jim tam živnosťák a budu pobírat sociální dávky,“ okomentoval to majitel stánku Milenko Čosič. Zpoplatnění záboru veřejných prostranství bez ohledu na jejich majitele přitom zákon o místních poplatcích umožňuje. „Podle našeho názoru má být náměstí reprezentativním místem, nikoliv tržnicí. A v tuto chvíli ty stánky, které na náměstí jsou, jsou opravdu esteticky nevhodné,“ reaguje mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Právníci ale upozorňují, že platby mohou paradoxně jít i opačným směrem, tedy z města majiteli pozemku. „Podle rozsudku Nejvyššího soudu může majitel pozemku, který spadá pod pojem veřejného prostranství, požadovat po obci nájemné anebo případně náhradu bezdůvodného obohacení,“ tvrdí právník Lukáš Mokrý.

„My především chceme status, aby nám to bylo vráceno, aby tady město nevybíralo. My nestojíme o jejich peníze, my si své peníze umíme vydělat,“ říká spolumajitel pozemku Karel Kubina. Majitel pozemku se přitom může poplatku vyhnout, stánky by ale musel provozoval sám. To Karel Kubina nechce a pokud se s městem nedomluví, obrátí se na soud.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)