V Mostech u Jablunkova bojují za tunel

Mosty u Jablunkova  - Obyvatelé Mostů u Jablunkova bojují za zachování historického železničního tunelu. V obci byly původně dva – jedním jezdily vlaky ve směru na Slovensko, druhým zpátky. Dnes už je v provozu pouze jeden z nich. Hned vedle něj ale vzniká tunel nový, pro oba směry. Původní tunel chce investor zasypat. To se místním nelíbí. Chtějí památku využít.

Kdysi byly dva, teď už zbyl jenom jeden. Šest set metrů dlouhý tunel ze 70. let 19. století, ve kterém prý začaly boje druhé světové války na našem území. Patří k dominantám Mostů u Jablunkova. I o něj ale obec nejspíš přijde. „Když se zasype, je to definitivní rozhodnutí a v životě už ho nikdo vykopávat nebo odhalovat ty klenby krásné, které tam jsou, nebude,“ upozorňuje místostarostka obce Marie Macurová. Místní už dokonce i vědí, jak by se dal tunel využít. Vedla by jím cyklostezka. S nápadem přišel místní rodák Augustin Martynek. Inspiroval se v zahraničí, kde jsou cyklostezky v tunelech, na rozdíl od Česka, celkem běžné.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Jenže podle investora je tunel, který přežil obě světové války, za hranicí své životnosti. Navíc, pokud by v něm místo vlaků měla jezdit kola, musela by ho odkoupit obec. Rekonstrukce a údržba tunelu by pak dopadla na obecní kasu. „Odhadujeme investici do toho tunelu v desítkách milionů korun,“ tvrdí mluvčí Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drvota.

„S tou cyklostezkou je to ještě na zvážení. Bylo by to pro obec velice nákladné,“ říká opatrně místostarostka Marie Macurová. Tunelem teď po jedné koleji jezdí vlaky v obou směrech. A budou až do příštího roku, kdy by měly skončit práce na vedlejším dvoukolejném tunelu. Na tom, jehož velká část se před třemi roky během stavby zřítila.