Bouzov bude v noci svítit

Bouzov - Pohádkový hrad Bouzov se na konci srpna dočká nasvětlení. Památkáři uspěli s projektem za téměř dva miliony korun. Už na konci prázdnin tak turisté uvidí hrad z velké dálky i v noci.

Sloup největější trojice a hrad Bouzov - dvě nejznámější památky na Olomoucku. Přes den je obdivují stovky turistů. Večer se ale hrad ztrácí ve tmě, zatímco olomoucký sloup je díky dobrému osvětlení v centru města dál k nepřehlédnutí. Už v srpnu ale dorazí světlo i na Bouzov. „Zvolili jsme dva stupně osvětlení hradu. Jedno takové jednodušší, které bude vidět i z dálkových pohledů a při pořádání akcí bude možno zapnout celkové slavnostní osvětlení včetně fasád,“ prozradila kastelánka Zuzana Šulcová. Projekt nasvětlení Bouzova připravili památkáři v minulém roce. Od konce srpna se mohou návštěvníci těšit na večerní prohlídky, které budou mít díky osvětlení hradu jedinečnou atmosféru. „My jsme zatím řešili osvětlení hradu jen pomocí svíček, loučí, případně jsme používali prodlužovačky a nějaké halogenové svítilny,“ říká kastelánka Zuzana Šulcová.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Nasvícení hradu bude stát více než dva miliony korun. Téměř všechny peníze zaplatí Olomoucký kraj. Kromě nasvícení se upravuje i okolí hradu. Drobnými změnami projde také hradní park, kde budou dělníci kácet náletové dřeviny, které brání výhledu. Během roku navštíví Bouzov na 100 tisíc lidí. Je tak jednou z mála památek, které turistů neubývá.