Tropická vedra jsou rizikem hlavně pro seniory, děti a chronicky nemocné

Ostrava - Tropická vedra ohrožují zdraví lidí v Moravskoslezském kraji. Záchranná služba vyjíždí ke kolapsům o 20 procent více než v jiných – chladnějších dnech. Podle lékařů by lidé měli spíše zůstávat doma a vyhnout se namáhavé fyzické aktivitě.

Senioři, malé děti, lidé s onemocněním srdce a cév. V těchto dnech mají problémy s horkem. Stejně jako sedmasedmdesátiletá Eva Švandová. Z výletu na poštu se stal několika hodinový pobyt v nemocnici, kam ji po kolapsu odvezla rychlá záchranná služba. „Bohužel jsem vyšla bez snídaně a bez napití a stála jsem v horku ve frontě na poště,“ řekla.

Vysoké teploty přesahující třicet stupňů Celsia začaly teprve o víkendu. Už teď záchranáře vytěžují na sto procent. „Mezi rizikové skupiny patří zejména menší děti a senioři a potom chronicky nemocní občané,“ uvedl mluvčí Záchranné služby Lukáš Humpl.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Vedro podle lékařů způsobuje větší zatížení kardiovaskulárního aparátu, srdce musí více pracovat, dochází ke ztrátě tekutin pocením a proto je potřeba je pravidelně doplňovat. Zatímco lékaři jsou v plné pohotovosti, provozovatelé letních koupališť se radují. Na zahájení letošní sezony čekali dlouho. Letní počasí s nadprůměrnými teplotami nás čeká podle hydrometeorologů také v následujících dnech. Ve čtvrtek a v pátek pak mají teploty klesnout na24 stupňů Celsia.