Lékaři z celé republiky sledovali novou metodu léčby kýly v přímém přenosu z prostějovské nemocnice

Prostějov - Novou špičkovou metodu léčby kýly představil v prostějovské nemocnici světově uznávaný lékař z Curychu Jan Kukleta. Jeho práci na operačním sále sledovali chirurgové z celé republiky v přímém přenosu.

Operace kýly patří mezi druhý nejčastější výkon v chirurgii vůbec. Onemocnění trápí také sedmdesátiletého Františka Čecha z Olomouce, který už má podobný zákrok za sebou. „Už dvakrát byl operován, bohužel došlo k recidivě a dnes ho budeme operovat potřetí a věříme, že naposled. Ta novinka spočívá v tom, že se implantuje do těla laparoskopicky síťka, která se fixuje k pobřišnici zevnitř,“ prozradil zástupce primáře chirurgického oddělení Nemocnice Prostějov Jiří Šťastný. Právě tyto speciální síťky pomáhal vyvíjet profesor Jan Kukleta. Díky této novince mohou lékaři účinněji léčit i velké kýly, které se často opakují po klasických operacích. „Vyžaduje minimální invazivní techniky, od kterých si slibujeme, že tomu pacientovi udělá míň bolesti, vrátí ho dříve do práce a tak dál, ta otevřená technika má asi sedmkrát víc infekcí než ta laparoskopická, to už mění tu chirurgii jako celek,“ uvedl Jan Kukleta.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

V prostějovské nemocnici lékaři ročně operují tři stovky kýl různého druhu. Zákrok, který profesor Kukleta předvedl účastníkům sympozia, trval zhruba hodinu a půl. „Kýly se operují hlavně z toho důvodu, že při fyzické zátěži vyvolávají bolest, ale to, co hrozí jako nejzávažnější komplikace, je, že střevo nepropouští střevní obsah dál a hrozí tomu člověku zauzlení střev,“ uvedl lékař prostějovské nemocnice Jiří Šťastný. Chirurgické oddělení získalo v letošním roce certifikát Centrum pro řešení kýly. V Olomouckém kraji je toto středisko ojedinělé.