Lidé by mohli za odvoz odpadků platit až tisíc korun

Ostrava - Až tisíc korun by mohli lidé platit za odvoz odpadků. Tuto možnost schválila poslanecká sněmovna. Města v MS kraji zvažují, že poplatek zvýší, ale jen v řádech desetikorun. Na svoz a likvidaci odpadů dlouhodobě doplácejí, ale obávají se, že po zdražení přibude neplatičů.

Poslanci vyslyšeli volání měst a obcí, aby mohli zvýšit poplatky za odpady. Teď z toho ale radní mají těžkou hlavu. Poplatky totiž už teď tisíce lidí neplatí. A radnice mají obavy, že zdražením lidi rozzlobí a ti přestanou platit nebo ztratí motivaci třídit. Města ale za odvoz a likvidaci nebo skládkování už několik let platí mnohem víc, než od lidí dostanou. „V současné době vybíráme zhruba 28 milionů za odpad od občanů a jen ty technické náklady jsou 42 mulionů,“ tvrdí mluvčí Magistrátu Karviné Šárka Swiderová.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

V Karviné se ale zatím přiklánějí spíše k plánu poplatky nezvyšovat. V jiných městech se nárůst bude pohybovat zřejmě jen v řádech desetikorun. Také podle odborníků je opatrnost na místě. Dluhy za odpady jsou vysoké, například v Karviné je to 20 milionů. Situace je podobná i v ostatních městech, výjimkou je Bohumín, kde ale mají jiný systém placení za odpady. Naopak v Ostravě lidé dluží 120 milionů.