Neziskové organizace lákaly mladé lidi do svých řad

Ostrava - Zástupci sdružení, která se zabývají prací v sociální oblasti, dnes přednášeli na Gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce. Hovořili třeba o humanitární pomoci na Haiti nebo o válce v Iráku. V rámci Dne neziskových organizací a sociálních služeb se ve škole představily téměř dvě desítky sdružení.

Canisterapie, humanitární pomoc na Haiti nebo hospicová péče. Jaká je práce se sociálně vyloučenými skupinami a jak přistupovat například k handicapovaným lidem si dnes poslechlo téměř pět stovek studentů gymnázia. „Já si myslím, že je důležité, aby se studenti nedozvídali ve škole jenom fakta, ale abychom jim dávali do života i jiné věci, aby se právě třeba setkali s problémy života,“ říká výchovný poradce na gymnáziu Vojtěch Vlček. Svou činnost přijelo představit studentům celkem 18 organizací. Mezi nimi nebyly jen ty z Ostravy, ale například pražská ADRA nebo olomoucká Charita.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Smyslem akce nebyla jen prezentace činnosti neziskových organizací. Jejich zástupci hledali i dobrovolníky do svých řad. A i přesto, že v sociální oblasti v současnosti chybí peníze, některé studenty tato budoucnost láká. „My hledáme samozřejmě naše nové potenciální nástupce, potřebujeme tu mladou krev a těm mladým lidem s handicapem je daleko bližší, když jim pomůže někdo z těch studentů, někdo z těch mladých lidí,“ myslí si ředitelka o.s. Podané ruce Helena Fajkusová.

Den neziskových a sociálních organizací proběhl na gymnáziu poprvé. Díky kladným reakcím studentů chce ale škola v pořádání akce v budoucnu pokračovat.