Petici za lepší vzduch na Ostravsku podepsalo 26 tisíc lidí

Ostrava - Více než 26 tisíc podpisů pod peticí proti znečištěnému ovzduší na Ostravsku předali ministru životního prostředí ekologové. Setkali se společně s dalšími odborníky na šestém ročníku konference o kvalitě ovzduší v kraji. A nenechali na ni suchou nit. Ke kritikům se přidal i akademik Radim Šrám, autor studie, která ovzduší v kraji mapuje.

Situace je špatná a musí se řešit. Další konference, další přednášející a téma pořád stejné. Znečištěný vzduch. Stále stejné zůstaly i obsahy většiny přednášek a vyjádření ministra životního prostředí. „Situace z hlediska kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji je nepochybně složitá, všichni víme, že má vliv i na zdraví místních obyvatel a všichni víme, že jsou tady základní tři zdroje,“ uvedl ministr Tomáš Chalupa. A právě opakování toho, co všichni ví, mnohé odborníky otrávilo.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Jedna novinka během čtyřhodinového programu ale přeci jen nakonec zazněla. Utéct před znečištěným ovzduším za město a do přírody už podle odborníků nestačí, lidé se podle nich musejí dostat do minimální nadmořské výšky 500 metrů. Ekologové taky nakonec předali ministru životního prostředí petici, kterou podepsalo 26 tisíc lidí. Všichni chtějí jediné - dýchat čistší vzduch. „Chtěli jsme, aby byl hlas občanů všech těch postižených částí slyšet,“ řekla Veronika Krčmářová ze sdružení Arnika. Konference o kvalitě ovzduší se v Ostravě uskuteční zase za rok. Akční plán roku 2012 pro boj o lepší kvalitu vzduchu ale představí ministr životního prostředí už zítra.