Problémy s výkupy pozemků mohou zastavit stavbu obchvatu Třince

Třinec - Stavba obchvatu Třince, přeložky rychlostní silnice vedoucí na Slovensko, je v ohrožení. Stavební úřad má problémy s výkupy pozemků. Ministerstvo dopravy slíbilo, že peníze sežene z Evropské unie a výstavbu zahájí v roce 2014. Pokud ale nebude vlastnit potřebné pozemky, bude ji muset zrušit.

Desetitisíce aut a tři tisíce kamionů projíždí denně po dvouproudé silnici z Česka na Slovensko. Důvod, proč místní o novou cestu usilují více než deset let. Výstavba nového čtyřproudového úseku komunikace 1/11 ale může zůstat v rovině představ, pokud se nepodaří vykoupit byť jen jeden pozemek nebo rodinný dům. Nejvíce problémů s vyvlastněním jsou v Bystřici nad Olší. „Nebudou- li vykoupené pozemky, přestože bude zajištěné financování, nebude se stavět,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

„Někteří opravdu nechtějí vůbec prodat a dalším jde o peníze, myslí si, že dostanou vyšší cenu,“ říká vedoucí odboru stavebního úřadu Třinec Věra Pindurová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

A další podmínka z ministerstva dopravy - stavět se bude pouze v případě, že bude cesta levnější, než původně plánovaná varianta. „Což bude znamenat zúžení vozovky zhruba o dva metry,“ upřesnila Věra Palkovská. Výkupy všech potřebných pozemků v úseku Nebory - Bystřice musí být hotovy nejpozději do konce tohoto roku, aby mohla být stavba zahájena v roce 2014.