Polské potraviny zatím procházejí kontrolou úspěšně

Ostrava - Obavy z polské soli se zatím nepotvrdily. První výsledky rozborů potravin dovezených z Polska neprokázaly nic škodlivého. Inspektoři ale pokračují v testování dalšího zboží. Zatím totiž chybí přesnější informace od polských institucí o tom, které firmy používaly místo jedlé soli technickou.

V Polsku probíhá policejní vyšetřování, v České republice pátrání, kde všude by mohla polská nekvalitní sůl být, hlavně v MS kraji. Jak potvrzuje potravinářská inspekce, obavy z polského zboží se zatím nepotvrdily. Analyzovala 4 vzorky soli a 15 vzorků potravin z Polska, mezi nimi masné, rybí a mléčné výrobky i trvanlivé pečivo. „Na žádném z dosud analyzovaných vzorků se neprokázala nežádoucí kontaminace a naměřené hodnoty sledovaných znaků odpovídaly právním předpisům,“ potvrdil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Michal Spáčil.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Inspektoří ale zatím nemají přesnější informace o polských firmách, které dlouhodobě technickou sůl místo potravinářské používali. Potravinářská inspekce odebrala pro jistotu ještě další vzorky potravin, výsledky rozborů budou zhruba za týden. Polská solná aféra má v česku i veselejší stránku. Na sociální síti Facebook kolují vtipy. Obchodníci ale potvrzují, že zájem o polské výrobky klesl. Celkově dovoz polských potravin do Česka v posledních letech značně roste. Loni byl oproti roku 2000 čtyřnásobný. Dováží se hlavně masné a mléčné výrobky.