Lidé využili možnosti a nechali si zdarma zkontrolovat ledviny

Ostrava - Osmý březen se už posedmé stal Světovým dnem ledvin. Dialyzační střediska po celé České republice lidem nabídla bezplatné vyšetření tohoto orgánu. Letošní ročník chce zvýšit informovanost lidí o transplantaci, jako nejvhodnější léčbě chronického selhání ledvin.

Problémy se srdcem a vysoký krevní tlak. Zdraví čtyřiatřicetileté Evy Obodové z Petřvaldu bylo jako na houpačce. Vše nakonec odnesly ledviny. Na onemocnění se naštěstí přišlo včas a maminka tříleté Marušky dnes žije plnohodnotný život s fungujícími ledvinami. Právě prevence je základem úspěchu. Ledviny jsou totiž velmi choulostivým orgánem. Službu můžou vypovědět komukoliv a kdykoliv. „Drtivá většina onemocnění ledvin nebolí. Probíhá skrytě, nepozorovaně a jediný možný způsob, jak na to onemocnění přijít, je vyšetření,“ apeluje vedoucí lékař dialyzačního střediska v Třinci Roman Kantor.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Je devět hodin ráno a čekárna dialyzačního střediska v Ostravě-Vítkovicích je naplněna do posledního volného místa. Během hodiny si ledviny nechalo zkontrolovat více než 40 zájemců. Neléčení ledvinových onemocnění může vést k doživotní dialýze, případně až k transplantaci ledvin. „V ČR je celkem více než šest tisíc dialyzovaných pacientů, kteří by mohli dostat ledvinu. Z toho je asi 600 zařazeno do čekací listiny,“ uvedl vedoucí lékař Transplantačního centra FN Ostrava Jiří Samlík. Pacienti přitom čekat nemusí, zdravou ledvinu jim můžou darovat jejich příbuzní. Podle lékařů je ale v Česku zájem o dárcovství velmi malý. Potvrzují to i čísla z Fakultní nemocnice v Ostravě. Za poslední 3 roky lékaři provedli 106 transplantací, jen 10 ledvin ale pocházelo od žijících dárců.