Kubice olomoucké hasiče a policisty ujistil, že propouštět nechce

Olomouc - Hlavně o tom, jak ušetřit, přijel dnes na Olomoucko jednat ministr vnitra Jan Kubice. Podle jeho slibu ale úspory neznamenají propouštění. Resort se bude snažit spíše přesouvat zaměstnance na užitečnější místa a také podporovat lidi v terénu. Letos se s nízkým rozpočtem budou muset poprat hlavně krajští hasiči.

„Chci zdůraznit, že ani jeden policista ani hasič nepřijde o práci.“ S tímto prohlášením přijel Jan Kubice na Olomoucko. Ministr má vizi hlavně podporovat hasiče a policisty v akci, kteří doslova nastavují vlastní krk. Ti by se škrtů, podle jeho slov, měli bát nejméně. Bude tedy třeba rozhodnout, kolik lidí je potřeba na administrativu a kolik je možno přesunout do terénu. Například krajští hasiči už řadu úsporných opatření udělali. Letos mají o dva miliony menší rozpočet, dalších pět milionů zaplatí za naftu, kterou loni hradili ze mzdových prostředků. „Nepořídíme tolik věcí na vybavení, jako se nám podařilo v roce 2011,“ uvedl krajský ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolařík.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

V tomto případě ministr hasiče uklidnil. „Je projekt EU ve výši jedné miliardy korun na nákup hasičských vozidel, náklaďáků a další techniky,“ slíbil Kubice. Naopak krajští policisté si letos polepšili. V rozpočtu jim přibylo 21 milionů. Díky tomu si mohli dovolit i zvýšit o 10 procent prostředky na pohonné hmoty hlídek.